Tuinonderhoud

Als de hovenier klaar is met zijn werk, zijn er vaak takken of ander afval in de tuin dat weggebracht moet worden. De hovenier kan aanbieden dit voor je te doen. Let erop dat dit niet kosteloos gedaan wordt. Het is wel handig om het te laten doen door een hovenier, vooral als er veel afval is. Wat handig is om te weten, is dat hoveniers voorrijkosten berekenen. Als je dus geld wilt besparen, is het dus raadzaam om een hovenier te kiezen die in de buurt in Friesland woont. Zo weet je zeker dat de voorrijkosten laag zijn. Als een hovenier langskomt om een boom te kappen, rekent hij niet met een uurtarief. Een kleine boom kappen kost rond de 400 euro, een middelgrote boom zo’n 600 euro. Als er een grote boom gekapt moet worden kost dit 800 euro ongeveer. Als je ook de stronk uit de grond verwijderd wilt hebben, dan zijn er extra kosten 60 euro tot 80 euro per uur.

Tuinonderhoud door een hovenier

Als je dit wilt uitbesteden aan een hovenier, dan kan de hovenier op elk gewenst moment onderhoud plegen. Wel zijn er goeie en minder goeie periodes om dit te laten doen. Een hovenier kan de tuin klaarmaken voor het voor- of najaar. Ook is het mogelijk om de tuin winterklaar te laten maken. Als je liever al het tuinonderhoud uit handen wilt geven dan is het raadzaam om periodiek onderhoud te laten doen door een hovenier. Dan heb je er geen omkijken meer naar en zorgt de hovenier ervoor dat de werkzaamheden verricht worden die er per seizoen of maand nodig zijn. Er zijn ook hoveniers die hiervoor een abonnement aanbieden.

Zelf onderhoud verrichten

Als je zelf wat onderhoud wil verrichten, dan kan dat natuurlijk ook. Er zijn een aantal belangrijke maanden. Zo kun je in februari alvast bollen kopen en nadenken over wat je in de eventuele moestuin zou willen hebben. Het is in deze maand nog erg koud, dus houd daar rekening mee. In maart en april kun je wel volop gaan planten voor de zomer. Als je een moestuin hebt, plant dan nu bijvoorbeeld de courgette- en tomatenzaadjes.

In mei en juni is het wijsheid om de zaden goed in de gaten te houden, ze komen nu waarschijnlijk snel uit. Maar ook de andere planten en bloemen zullen in deze periode gaan bloeien. Zorg dat de planten en bloemen voldoende ruimte hebben om te groeien. Ook is het raadzaam voor voldoende bemesting en water te zorgen. Ook komt nu het onkruid tevoorschijn. Zorg dat je deze zo snel mogelijk bestrijdt door het onkruid er met wortel en al uit te trekken. Als je een gazon hebt, is het wijsheid om deze in de zomer goed te bewateren en elke week te maaien.